Rubriek Integrale Veiligheidskundige
In de maandelijkse rubriek is er een IVK’er aan het woord. Hierin worden zijn of haar carrière, ambities en actuele thema’s binnen integrale veiligheid besproken. Dit keer is het de beurt aan Jordan van den Akker.
Leeftijd: 32
Functie: Chief Information Security Officer/Lead IT & Quality bij AET Europe
Persoonlijk
Na een buitenlandse stage, reizen en studeren in Australië, woon ik alweer een aantal jaar in mijn oude vertrouwde woonomgeving: Zevenaar. Hier woon ik samen met mijn vrouw (Ivanka), de labrador (Pluto) en binnenkort (in augustus) met een zoon of dochter.
Als we tijd hebben gaan we graag op vakantie en nemen we onze backpacks mee, wandelen we graag uren door de natuur of spreken we regelmatig af met vrienden en familie.
Waarom heb je gekozen voor de studie integrale veiligheid?
Na een uitgebreid onderzoek naar studies en hogescholen, heb ik gekozen voor integrale veiligheidskunde. Zowat alle opleidingen heb ik ongeveer bekeken, maar de spannende stof, maatschappelijke impact en gave toekomstige werkgevers/opdrachten van integrale veiligheid sprak mij destijds het meeste aan. Een top keuze achteraf gezien, die ik iedereen aanraad.
Welke andere activiteiten heb je tijdens je studietijd gedaan?
- Stage gelopen bij de Politie Curaçao en een RIE’s uitgevoerd bij alle politiebureaus, namens het ARBO instituut op het eiland;
- Academische minor gevolgd: ‘Human Factors in Complex Systems’ aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA);
- Eindscriptie geschreven op gebied van Business Continuity & Crisis Management bij de marktleider in Integrale Facility Management Concepten.
Heb je tips voor loopbaanoriëntatie?
Voor de twijfelaars onder ons, zou ik vroeg beginnen met je oriëntatie.
- Sluit opleidingsrichting uit die niet bij je passen;
- Kies hetgeen het beste bij je past op dat moment;
- Wees niet bang om fouten te maken in je keuze, die droombaan vind je pas na diverse omzwervingen, zo laat de praktijk altijd weer zien.
Na mijn studie Integrale Veiligheid
Na mijn studie ben ik de Master Crisis and Security Management gaan volgen aan de Universiteit Leiden. In diezelfde tijd ben ik een eigen bedrijf begonnen ‘Mijn Veiligheidskundige’.
Veel geleerd, maar ook gemerkt dat kennis en ervaring vergaren tijd kost. Iets wat HaskoningDHV (mijn eerste werkgever) mij deed inzien. Uit de bocht vliegen, weer opkrabbelen, inzicht krijgen in jezelf, weten wat je wel kunt en wat niet. Iets waar ik in mijn huidige rol bij AET Europe nog altijd profijt van heb.
Mijn baan
AET Europe is een bedrijf gespecialiseerd in digitaal vertrouwen. Het levert oplossingen in de huidige wereld van toenemende dreiging, technologische veranderingen en steeds strengere wetgeving. Deze hebben als doel om digitale identiteiten te creëren die elkaar kunnen vertrouwen en waardoor je betrouwbare informatie kunt garanderen. Een unieke plek om als CISO mijn steentje bij te dragen. Oplossen, verbeteren en organiseren op het gebied van Security/IT & Quality. Geen dag hetzelfde dus.
Zo ziet mijn dag met werkzaamheden eruit
Mijn dagen zien er stuk voor stuk anders uit. Vaak worden ze ook totaal overhoop gegooid door onverwachte zaken. Kwetsbaarheden die gevonden worden, incidenten managen, maar in dezelfde tijd ook verbetertrajecten opstarten, collega’s meekrijgen in de doelen en taken op gebied IT & Quality. Dus veel organiseren, luisteren, verbeteren, communiceren en beslissingen nemen..
”Mijn dagen zien er stuk voor stuk anders uit. Vaak worden ze totaal overhoop gegooid door onverwachte zaken.”
Wat is de rol van je studie bij je huidige werkzaamheden?
Voornamelijk je brede blikveld op risico management, security management, business continuity en crisis management. Een goede basis om onderwerpen snel te kunnen begrijpen en plaatsen. Ook het integraal samenwerken heb je iedere dag nodig. Dus eigenlijk met een helikopterview de business vraagstukken bekijken en samen oppakken.
Wat ik leer van mijn manager & Wat mijn manager van mij leert
Eigenlijk heb ik een onafhankelijke rol en ben ik mijn eigen manager. Zodoende leer je veel on the job door de diverse collega’s waarmee je samenwerkt. Wel leg je als CISO verantwoording af aan de board van het bedrijf. Daar leer je ondernemerschap en IT/Security & Quality in relatie kunnen zien met de strategie van het bedrijf. Uiteindelijk dient security in balans te zijn met de business. Lekker kunnen werken aan digitaal vertrouwen, maar ook vanuit een heldere IT-/security-/quality strategie en adequate mitigerende maatregelen.
Welke trends zie je in Integrale Veiligheid?
De volgende trends zijn goed zichtbaar:
- Een verdere versmelting van artificial intelligence in het werkveld. Dus chat GPT inzetten tijdens je werk;
- We moeten nog bewuster zijn van onze digitale footprint als IVK’er. Een professional ben je fysiek, maar ook digitaal;
- Digitale identiteiten gaan nog nadrukkelijker zichtbaar gebruikt worden om het vertrouwen te vergroten. Publiek-private samenwerkingen zullen meer en meer nadruk leggen op vertrouwde data-uitwisseling (attributen) aan vertrouwde identiteiten (burger, bedrijf of overheid).
Over vijf jaar heb ik…
Wat ik tot nu toe geleerd heb, is dat te veel vooruitkijken niet zoveel zin heeft. Maar als we dan toch een poging doen:
Over vijf jaar is het gezin compleet, wonen we nog steeds in het mooie Zevenaar en hoop ik dat familie en vrienden in mijn omgeving nog steeds gezond en vitaal zijn.
Op professioneel vlak hoop ik kansen te zien en benutten, waarbij ik actief bijdraag aan het cyber security vakgebied in de vorm van netwerken, een boek en blogs schrijven en/of trainingen en presentaties geven.
Uiteindelijk dien je als IVK’er iedere dag weer bij te leren. Verdiepen in nieuwe onderwerpen en geregeld uit je eigen comfortzone stappen met als doel de cyber security specialist van de toekomst te worden.