Themablog: Fysieke security bij ASML

Elke maand verschijnt er een blog waarbij een specifiek onderwerp binnen integrale veiligheid wordt besproken met een specialist. Het biedt je een kijkje in de wereld van een IVK’er. Ditmaal het woord aan Dion Gudden, Physical Security Compliance Manager bij ASML.

 

Eerst wat achtergrondinformatie over ASML 

ASML (Advanced Semiconductors Materials Lithography) is een Nederlands hightechbedrijf en produceert machines waarmee computerchips worden gemaakt. ASML maakt zodoende zelf geen computerchips, maar is een leverancier voor chipproducenten in Azië, Europa en Amerika. 

In het dagelijks leven zijn chips haast niet meer weg te denken; van auto’s, computers tot mobiele telefoons. Zelfs in zonnepanelen en medische apparatuur zijn chips verwerkt. Als je een apparaat gebruikt met een chip erin, dan is de kans zeer groot dat ASML technologie daar een rol in heeft gespeeld.

Wat houdt jouw rol in?

Ik werk in het team dat verantwoordelijk is voor de fysieke beveiliging van alle ASML gebouwen, het team valt onder de afdeling van de CISO. Binnen het team zorg ik ervoor dat alle gebouwen voldoen aan de ASML standaard voor fysieke beveiligingseisen. Dit begint met een (lange termijn) planning, het uitvoeren van audits en richting management & stakeholders het rapporteren over de status.

Dion_Gudden

Dion Gudden

Hoe en waarom ben je in integrale veiligheidsdomein terecht gekomen?

In 2008 ben ik begonnen met de studie Integrale Veiligheidskunde aan Saxion Hogescholen te Deventer. Destijds wilde ik bij de politie, maar daar was ik helaas te jong voor. Na de studie in Deventer, heb ik nog een master Crisis & Security Management gevolgd aan de Universiteit Leiden.

Vanaf het begin was ik geïnteresseerd in de samenwerking en samenhang om (complexe) veiligheidsproblemen op te lossen. Of dit nou in een veiligheidsketen of in een bedrijf gebeurd, het is tot de dag van vandaag nog relevant.

Hoe ben je in het fysieke security domein terechtgekomen?

Tijdens mijn studie focuste ik al meer op het fysieke domein door een stage in Zuid-Afrika en af te studeren bij een ziekenhuis met beide interessante opdrachten. Toen ik een tijdje in de evenementenbeveiliging en privacy had gewerkt, wist ik dat ik weer in de fysieke beveiliging aan de slag wilde gaan.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen binnen fysieke security bij ASML?

De belangrijkste uitdaging is de integrale aanpak in combinatie met de sterke groei van ASML. Het blijft te allen tijde van groot belang om gezamenlijk met verschillende afdelingen veiligheidsproblematiek aan te pakken, ondanks de sterke vraag om te groeien en meer te produceren. Gelukkig heeft ASML een sterke focus en mindset op security gebied.

Waarom is dit een uitdaging?

Zoals in elk groeiend bedrijf is het van belang dat security steevast wordt meegenomen. Dat kan je bewerkstelligen door jezelf op te stellen als een samenwerkende ‘’business partner’’ in plaats van iemand die vertelt wat niet mag of kan. Dit voorkomt dat je in het vervolg niet of te laat wordt betrokken en je zorgt voor een balans tussen security en het uitvoeren van de bedrijfsactiviteiten.

Hoe raakt jou dit persoonlijk?

Dit raakt mij persoonlijk door de dagelijkse projecten waarbij ik betrokken ben. Dit kan te maken hebben met nieuwe productie locaties, verbouwingen of het aanscherpen van beveiligingsmaatregelen. 

Hoe pak je dit aan?

Door te zorgen dat je samenwerkt met alle afdelingen om de fysieke security op het juiste niveau te krijgen en de uitvoering van bedrijfsactiviteiten niet uit het oog te verliezen. Deze balans is van cruciaal belang en vraagt om een integrale aanpak.

Heb je daar een mooi voorbeeld van?

Tijdens een recent project kon één van onze security eisen niet geïmplementeerd worden. Door samen te kijken wat wel mogelijk was, kwamen we met een pakket aan compenserende maatregelen die het security risico afdekte. Door het project niet te stoppen, maar samen te werken aan een oplossing hebben de bedrijfsactiviteiten geen vertraging opgelopen en voldoet de fysieke security aan de gestelde eisen.

Waar ben je het meest trots op?

Het meest trots ben ik op het feit dat ASML een uniek bedrijf is dat extreem gecompliceerde machines maakt. Samen met de ondersteunende diensten zoals security maakt dit ASML een prachtig bedrijf om voor te werken.

Wat zijn de trends binnen fysieke security voor 2023 en 2024?

Een van de trends die wij zien is de ‘voorspellende meldkamer’ voor particulier gebruik. Op basis van verzamelde data en koppelingen met ‘smart buildings’ kan de kans waar incidenten voorkomen, voorspeld worden. Dit kan de veiligheid vergroten maar ook de inzet van beveiligers efficiënter maken.

Hoe blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?

Zelf ben ik Certified Protection Professional (CPP) en lid van ASIS. ASIS is een organisatie voor security professionals die certificeringen afgeeft en richtlijnen opstelt. Door congressen en trainingen van ASIS blijf ik op de hoogte. Daarnaast ontvang ik het security management vakblad en ben ik lid van zogenoemde ‘round tables’ waar security professionals van verschillende bedrijven kennis en best practices uitwisselen.