De baan van Alex Sprangers

Rubriek Integrale Veiligheidskundige

In de maandelijkse rubriek is er een IVK’er aan het woord. Hierin worden zijn of haar carrière, ambities en actuele thema’s binnen integrale veiligheid besproken. Dit keer is het de beurt aan Alex Sprangers.

Leeftijd: 35
Functie: Manager operations regio Zuid-West

Persoonlijk

Ik ben Alex, getrouwd, vader van twee kinderen en woonachtig in Noord-Brabant. Ik woon landelijk en ben graag buiten met onze hond Kaya. Daarnaast ben ik wel van PC-gaming of PS5, maar voor een goede film maak ik graag tijd. 

Waarom heb je gekozen voor de studie integrale veiligheid?

Ik heb gekozen voor de opleiding integrale veiligheid aan Avans Hogeschool Den Bosch. In die tijd (2005) leek het de enige veiligheidsopleiding op hbo-niveau. Er waren enkele andere opties, maar die waren voor mijn gevoel niet breed genoeg georiënteerd. Eerlijk gezegd wist ik nog niet wat ik precies wilde, behalve dat ik ervoor wilde zorgen dat ik mijn (werk)omgeving een stukje veiliger zou maken. Door de studie integrale veiligheid te volgen kreeg ik de mogelijkheid verschillende onderdelen te ontdekken en mijn plek te vinden.

Welke andere dingen heb je tijdens je studietijd gedaan?

Tijdens mijn studie heb ik niet heel veel andere dingen ondernomen. Ik was wel bezig met plannen om samen te gaan wonen en heb de tijd vooral gebruikt om te ontdekken wat ik leuk vond.

Heb je tips voor loopbaanoriëntatie?

Loopbaan oriëntatie is belangrijk, maar ik zou vooral de studententijd gebruiken om zoveel mogelijk vakgebieden te proberen en overal iets van mee te nemen. Ook indien je al een voorkeur hebt, is het goed om je blik te verbreden. Terugkijkend had ik wellicht na mijn hbo-opleiding het moment aan moeten grijpen om verder te studeren. Echter, de praktijkervaring welke ik heb opgedaan direct na de opleiding heb ik als onmisbaar ervaren. Zonder die rugzak was ik niet verder gekomen. 

Na mijn studie Integrale Veiligheid

Heb ik keuzes gemaakt die mij de eerste jaren verder hebben gebracht in het vakgebied Security. Eerst als specialist, daarna als manager. Vanuit de dienstverlenende tak heb ik klanten geadviseerd en gefaciliteerd als het gaat om hun veiligheidsvraagstukken. Hier heb ik samengewerkt om beleid op te stellen, maar bijvoorbeeld ook om de BE- maatregelen te ontwerpen en te faciliteren.

Mijn baan 

Als manager operations draag ik de operationele verantwoordelijkheid voor de dienstverlening welke wij doen in regio Zuid-West. Dit omhelst regio Den Haag en Rotterdam. Mijn team zorgt ervoor dat de uitvoerende collega’s goed hun werk kunnen doen en dat alle collega’s ingepland worden. Hiermee zorgen we voor een goede dienstverlening bij onze klanten. Ontwikkeling van collega’s, productiviteit en verzuim zijn actuele punten op de agenda.

Zo ziet mijn dag met werkzaamheden eruit

Mijn dag is voor 70 procent te voorspellen door lopende afspraken over actuele onderwerpen zoals productiviteit en verzuim. Ondanks de voorspelbaarheid is mijn functie ontzettend divers. Het ene uur bespreek je samen met collega’s over een specifieke trainingsbehoefte, het volgende uur gaat het over een verzuimcasus en daarna overleg met een collega over een operationele informatiebehoefte. Tussendoor komen er collega’s binnenlopen met actuele casussen van collega’s. Ook in ad hoc situaties moet je in staat zijn om acties te nemen richting de teams.

Wat is de rol van je studie bij je huidige werkzaamheden?

Op inhoud niet zoveel meer, los van het feit dat ik over een flink aantal onderwerpen mee kan praten. Wat me wel heeft geholpen is het integrale gedachtegoed, eerst in inhoudelijke casussen bij klanten, daarna ook op managementniveau. Een onderwerp, vraagstuk of uitdaging is altijd op meerdere manieren uit te leggen, maar ook op meerdere manieren te interpreteren als er geen overeenstemming is over de definitie. Dit moet je altijd in je achterhoofd houden.

”Ik verwacht een flinke stap op AI gebied. Chat GPT is zo’n ontwikkeling, alsmede machine learning. Dit biedt kansen, maar ook bedreigingen.”

Wat ik leer van mijn manager & Wat mijn manager van mij leert

Van mijn huidige manager heb ik geleerd dat ik ook wat meer van mijn gevoel mag uitgaan en meer op mijn onderbuik gevoel mag vertrouwen. Andersom heb ik mijn manager doen inzien om de tijd te nemen en een situatie vanuit verschillende kanten te bekijken voorafgaand het nemen van het juiste besluit.

Welke trends zie je in Integrale Veiligheid?

Ik verwacht vooral nog een flinke stap op AI gebied. Chat GPT is zo’n ontwikkeling, maar ook machine learning e.d. gaat een bijdrage leveren aan de veranderingen. Dit biedt namelijk allerlei kansen, maar ook bedreigingen.

Over vijf jaar heb ik…

Nog enkele stappen gemaakt, in verdieping, verbreding of hiërarchische groei. Als persoon zou je het streven moeten hebben om altijd in beweging te zijn en te willen leren.