De baan van Tim Versteegen

Rubriek Integraal Veiligheidskundige

In de maandelijkse rubriek is er een IVK’er aan het woord. Hierin worden zijn of haar carrière, ambities en actuele thema’s binnen integrale veiligheid besproken. Dit keer is het de beurt aan Tim Versteegen.

Leeftijd: 21 jaar
Functie: Security Advisor

Persoonlijk

Ik ben Tim Versteegen, ik ben een derdejaars student integrale veiligheidskunde aan Avans Hogeschool ‘s-Hertogenbosch. Ik woon zelf in de regio Eindhoven. Een half jaar geleden heb ik mijn stage afgerond en ben ik bij dit bedrijf blijven werken als Security Advisor. In mijn vrije tijd doe ik aan wedstrijdzwemmen op regionaal niveau.

Waarom heb je gekozen voor de studie Integrale Veiligheid?

Ik heb gekozen voor de studie Integrale Veiligheid vanwege mijn interesse in veiligheid. Het breed georiënteerde karakter van de opleiding sprak mij zeer aan; van safety en security tot het sociale en fysieke domein. Bij de start van Integrale Veiligheidskunde was ik voornamelijk geïnteresseerd in de sociale veiligheid, dat is steeds meer verbreed richting security vanaf het moment dat we hier colleges over kregen.

Welke andere activiteiten doe je tijdens je studietijd?

Naast mijn studie, houd ik mij vooral bezig met het behalen van extra certificaten en heb ik verschillende bijbanen in security en zwemmen. Ik heb tijdens mijn studie vanaf het begin veel gewerkt als Event Security Officer. In het derde leerjaar liep ik stage op Maastricht Aachen Airport en ben hier nu nog steeds in dienst als Security Advisor naast mijn studie.

Hoe kijk je aan tegen loopbaanoriëntatie? Heb je tips?

Zelf hecht ik op het gebied van werk belang aan iets te doen wat ik zowel nuttig als leuk vind. Daarom heb ik in de eerste helft van de studie heel breed gezocht naar waar mijn interesses precies lagen binnen het veiligheidsdomein. Dit heb ik kunnen doen door met veel professionals uit het werkveld te spreken over hun functie en de inhoud daarvan. Daar ben ik als student nog steeds dankbaar voor. Door hen heb ik zelf kunnen ontdekken wat mij juist wel of minder aansprak. Mijn tip is om alle vakgebieden af te gaan en gesprekken te voeren met meerdere professionals over hun beroep. Zo baseer je je keuze niet op één baan. 

Na mijn studie Integrale Veiligheid

Het afronden van de studie Integrale Veiligheid voelt voor mij als (het besturen van) een glazen bol waarin ik mijn eigen doelen kan stellen. Daarom hoop ik na mijn studie te kunnen doorgaan in een vakgebied waar mijn passie ligt – zoals je wellicht al hebt gemerkt tijdens dit interview – namelijk bij ‘aviation security’. Mijn ambitie is om een masteropleiding in deze richting te volgen en een baan te vinden binnen de luchtvaartsector.

Mijn baan

Mijn baan is afwisselend en breed georiënteerd door de schaalgrootte van Maastricht Aachen Airport. Hierdoor houd ik me niet alleen bezig met de “standaard” security zaken, maar ook met security zaken gerelateerd aan de luchthaven als; het plannen van onder andere shuttlebussen en verkeersregelaars en het beheren van voorraden. Op het moment dat er uitwijkers zijn, komen we zelfs mee de vliegtuigen afhandelen voor handling. Security is met bijna elk proces op de luchthaven verbonden, daardoor heeft het veel raakvlakken met andere vakgebieden en kun je vaak met andere afdelingen samenwerken om doelen te behalen. Ik heb de vrijheid om naast mijn reguliere werkzaamheden projecten op te pakken die mij aanspreken. Dit zorgt ervoor dat deze functie een enorm interessante en veelzijdige functie is. Waardoor ik altijd met plezier naar mijn werk toe ga.

Zo ziet mijn dag met werkzaamheden eruit

Mijn dagen zien er elke dag weer anders uit. Als ik geen colleges heb, ga ik naar de luchthaven. Vaak begin ik dan onderweg al met het stellen van doelen die ik die dag wil behalen. Zodra ik op kantoor ben, begin ik met mijn mailbox bij te werken. Hierna variëren de werkzaamheden die ik uitvoer. Een paar voorbeelden zijn de kwaliteitscontroles, incidentafhandelingen, optimaliseringsmogelijkheden op gebied van security uitzoeken en capaciteitsaanvragen maken voor het externe beveiligingsbedrijf. 

“De schaalgrootte van mijn werkgever zorgt voor erg afwisselende werkzaamheden.”

Wat is de rol van je studie bij je huidige werkzaamheden?

Voornamelijk in het bezit zijn van vakinhoudelijke kennis. Daarbuiten helpt de studie mij ook vaak met het zoeken naar de beste en meest efficiënte oplossingen voor security vraagstukken.

Wat ik leer van mijn manager

Wat ik van mijn manager leer is hoe veiligheid in de praktijk werkt. Tijdens de studie leer je hoe je theoretisch een probleemstelling op kan lossen. Maar in de praktijk kom je er vaak achter dat een oplossing die er op papier er heel mooi uitziet, ook haken en ogen met zich mee kan brengen in de praktijk.

Over vijf jaar heb ik…

Hopelijk nog steeds een uitdagende en breed georiënteerde baan op het gebied van security management en ben ik onderweg naar een leidinggevende functie.