Een blik op de toekomst met alumnus Mischa van der Geld

Mischa van der Geld, alumnus van de opleiding Integrale Veiligheid, neemt deel aan het Congres Integrale Veiligheid op 8 oktober. Met een rijke ervaring in brandveiligheid en cybersecurity, en momenteel werkzaam bij Kiwa FSS – Certification, deelt hij zijn inzichten over de belangrijkste trends en uitdagingen in het veld. In dit interview bespreken we zijn drijfveren, verwachtingen en de evolutie van de veiligheidssector.

Wat trok je aan om je aan te melden voor het Congres Integrale Veiligheid?

“Ik had het programma gezien en dacht, daar staan echt wel een aantal inhoudelijke onderwerpen op die interessant zijn. Ik zag energietransitie & digitalisering en cybersecurity, thema’s waar we bij mijn werkgever sterk mee bezig zijn. Het leek me een mooie kans om te kijken waar de opleidingen nu staan en om misschien wat oud-studenten of oud-collega’s te treffen.”

Naar welke onderwerpen of sessies kijk je het meest uit en waarom?

“Eigenlijk naar het eerste deel van het programma. De presentatie van dr. ir. Nils Rosmuller lijkt me interessant, vooral vanwege zijn visie op energietransitie en de bijbehorende risico’s in brandveiligheid. Daarnaast ben ik benieuwd naar de sessie over cybersecurity door de heer prof. dr. Rutger Leukfeldt.”

Hoe voelt het om terug te keren naar een evenement zoals dit congres als alumnus van Integrale Veiligheid? Wat betekent het voor jou?

“Ik kijk er ontzettend naar uit. Het is een prima gelegenheid om oude bekenden te zien en te netwerken. Ik heb in mijn eerste jaren na mijn studie acht jaar bij Avans Hogeschool gewerkt, onder andere als onderwijsmanager voor de IVK-opleiding. Het is leuk om te zien hoe de opleiding zich heeft ontwikkeld.”

Kun je ons meer vertellen over je rol bij Kiwa FSS – Certification?

“Ik ben Unit Manager bij Fire Safety and Security en verantwoordelijk voor een team van ongeveer 45 auditors en inspecteurs. We beoordelen bedrijven op hun kwaliteitsbeheersystemen, zowel technische systemen zoals sprinklerinstallaties als bedrijven die bezig zijn met cybersecurity. Mijn achtergrond in Integrale Veiligheid helpt me hierbij, vooral in risicomanagement.”

“Ik vind het mooi om te zien dat ze met zo’n congres naar buiten treden en dat er samenwerking is tussen hogescholen op dit soort thema’s binnen integrale veiligheid. Samen sterker. Dit laat zien hoe het onderwijs en het werkveld zich verbinden aan zo’n congres.” – Mischa van der Geld

Wat heeft je ertoe aangezet om je te specialiseren in brandveiligheid en cybersecurity? En wat zijn de grootste uitdagingen die je in je carrière bent tegengekomen?

“Ik ben geen specialist, maar de brede basis vanuit IVK helpt me om verschillende domeinen te begrijpen. De grootste uitdaging die ik tegenkom, is de voortdurende druk om op meerdere vlakken te presteren—zowel op het werk als in mijn privéleven. De balans vinden tussen het behalen van resultaten op commercieel gebied en tegelijkertijd privé de rust bewaren, is een constante uitdaging. Het vergt voortdurende reflectie om te bepalen wat echt belangrijk is en waar ik het meeste verschil kan maken.”

Hoe zie je de toekomst van brandveiligheid en cybersecurity evolueren? Zijn er bepaalde trends die je opwindend of zorgwekkend vindt?

“We worden steeds afhankelijker van technologie, wat zowel kansen als risico’s met zich meebrengt. Steeds meer systemen zijn verbonden, wat ze kwetsbaar maakt voor cyberaanvallen. Dit geldt vooral voor vitale infrastructuur zoals waterbeheersing en ziekenhuizen. De uitdaging is om deze technologie goed te beveiligen.”

Cybersecurity wordt steeds belangrijker in alle sectoren. Hoe zie je de relatie tussen fysieke veiligheid en cybersecurity zich ontwikkelen in de komende jaren?

“Fysieke veiligheid en cybersecurity raken elkaar steeds meer, vooral in vitale infrastructuur. Een cyberaanval op een chemische fabriek kan bijvoorbeeld net zo’n grote ramp veroorzaken als een fysiek ongeluk. Deze twee domeinen zullen nauw moeten samenwerken om dergelijke risico’s te beheersen.”

Vanuit je ervaring, hoe denk je dat de opleiding Integrale Veiligheid zou moeten evolueren om te blijven voldoen aan de behoeften van de veiligheidssector?

“De opleiding doet al veel goed door een brede blik op veiligheid te bieden en aandacht te besteden aan technologie. Ik denk dat er nog meer focus mag komen op technische kennis en internationale standaarden. Vaak bedenken we in Nederland zelf nieuwe methodes, terwijl er internationaal al goede oplossingen zijn.”

Hoe heeft jouw ervaring als student Integrale Veiligheid bijgedragen aan je professionele ontwikkeling en succes?

“De brede theoretische basis die ik heb gekregen, helpt me nog dagelijks. Of het nu gaat om recht, bedrijfseconomie of adviesvaardigheden, de kennis uit mijn opleiding gebruik ik continu. Het is belangrijk dat de opleiding deze breedte behoudt en studenten een solide basis biedt.”