In de maandelijkse rubriek is er een IVK’er aan het woord. Hierin worden zijn of haar carrière, ambities en actuele thema’s binnen integrale veiligheid besproken. Dit keer is het de beurt aan Thom Snaphaan.
Leeftijd: 31
Functie: Senior onderzoeker
Persoonlijk
Samen met Judith en onze drie kinderen (4, 2 en 0 jaar) woon ik in Noord-Brabant. Momenteel werk ik aan (de afronding van) mijn promotieonderzoek en breng ik graag veel tijd door met Judith, onze kinderen, vrienden en familie. Als het even kan, maak ik ook graag tijd voor krachttraining – iets dat ik voorheen iets frequenter deed. Bij goed weer pak ik mijn wielrenfiets en fiets ik graag door het vlakke Brabantse land.
Waarom heb je gekozen voor de studie integrale veiligheid?
In 2009 ben ik gestart met de opleiding Integrale Veiligheid aan Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch nadat ik niet werd toegelaten tot de officiersopleiding van de Koninklijke Marechaussee. Ik koos voor Integrale Veiligheid omdat dit een brede opleiding op vlak van veiligheid is, en ik daarmee dus veel kanten op zou kunnen. Ik wist niet precies wat ik wilde gaan doen, maar dat de veiligheidswereld me boeide, leidde geen twijfel.
Welke andere dingen heb je tijdens je studietijd gedaan?
In de tijd dat ik aan Avans Hogeschool studeerde, heb ik (vooral in weekenden en vakanties) voor het attractiepark de Efteling gewerkt. Ik werkte in het Centraal Magazijn dat instaat voor de bevoorrading van de winkels in het park. Daarnaast ben ik in die tijd veel gaan sporten, hoofdzakelijk basketbal en krachttraining. Ook woonde ik regelmatig bijeenkomsten bij van AIV; altijd zeer leerzaam en nuttig.
Hoe kijk je aan tegen loopbaanoriëntatie? Heb je tips?
Zeker voor een brede studie als Integrale Veiligheid is het belangrijk om je goed te oriënteren in het evenzo brede werkveld. Zelf heb ik dit gedaan door enerzijds zo breed mogelijk ervaring op te doen middels stages en anderzijds door (netwerk)bijeenkomsten bij te wonen. Zo heb ik in het derde jaar stagegelopen bij het Openbaar Ministerie (OM), in de minor (vierde jaar) bij Securitas en tijdens het afstuderen bij Expertisecentrum Veiligheid.
Na mijn studie Integrale Veiligheid…
… ben ik naar Antwerpen verhuisd om de master Veiligheidswetenschappen te volgen aan de Universiteit Antwerpen. Tijdens en na deze studie heb ik in de arbeidsveiligheidssector gewerkt in de haven van Antwerpen. Na enkele jaren heb ik de overstap gemaakt naar de academische wereld, door het verzorgen van onderwijs, dienstverlening en (promotie)onderzoek te combineren aan de Universiteit Gent. Na ruim drie jaar heb ik de overstap gemaakt naar het OM in Nederland, waar ik als criminoloog heb gewerkt in een innovatieteam van het OM en de FIOD. Dit combineerde ik met mijn promotieonderzoek (als buitenpromovendus), maar de onderzoeker in mij bleef toch lonken naar het werken voor een kennisinstelling.
Mijn baan
Als senior onderzoeker bij Avans Hogeschool bouw ik op dit moment actief mee aan Avans als kennisinstelling. Avans is momenteel sterk in beweging en wil het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek een impuls geven door onder andere de inrichting van vier Centres of Expertise (CoE’s), gericht op onderzoekszwaartepunten. Ik ben werkzaam binnen het CoE Veiligheid & Veerkracht. In nauwe samenwerking met het onderwijs en het werkveld coördineer en voer ik onderzoeksprogramma’s, -projecten en -opdrachten uit die relevant zijn voor bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.
“Door de brede kennis en diverse vaardigheden die aangeboden worden, kun je je ontwikkelen tot een professional die van veel markten thuis is.”
Zo ziet mijn dag met werkzaamheden eruit
Ik ben betrokken bij alle fasen van het onderzoeksproces, van acquisitie en financiering tot rapportage en presentatie. Daarbij komt ook een heel aantal administratieve zaken kijken, zoals verantwoording en datamanagement. Doordat er verschillende onderzoeksprojecten tegelijk lopen, zijn de werkzaamheden dus heel afwisselend. Soms zit ik een volledige dag te schrijven aan een wetenschappelijk artikel of een boek, en andere dagen ben ik op pad om met studenten, docenten, beleidsmakers en/of professionals onderzoek op te zetten, uit te voeren of te presenteren. Mijn dagen deel ik grotendeels zelf in en ik probeer zo min mogelijk te vergaderen.
Wat is de rol van je studie bij je huidige werkzaamheden?
Zoals eerder gesteld, behelst integrale veiligheid een ontzettend breed spectrum. Bij de opleiding (en ook in de praktijk) is veel aandacht voor interdisciplinariteit. Dat houdt ook in dat je verbindingen legt tussen verschillende domeinen. Dat is de kracht van de opleiding: door de brede kennis en diverse vaardigheden die aangeboden worden, kun je je ontwikkelen tot een professional die van veel markten thuis is.
Welke trends zie je in Integrale Veiligheid?
Vanwege het onderwerp van mijn promotieonderzoek (het gebruik van big data bij de tijdruimtelijke analyse van criminaliteit) ben ik natuurlijk enigszins biased, maar de toenemende rol van (big) data en artificiële intelligentie in termen van zowel (veiligheids)dreigingen als -oplossingen is een enorme trend.
Over vijf jaar heb ik…
… mijn proefschrift verdedigd en een aantal betekenisvolle onderzoeksprojecten afgerond die relevant zijn voor beleid en praktijk, en een wederkerige relatie hebben met het onderwijs.