De baan van dr. Remco Spithoven

In de maandelijkse rubriek is er een IVK’er aan het woord. Hierin worden zijn of haar carrière, ambities en actuele thema’s binnen integrale veiligheid besproken. Dit keer is het de beurt aan Remco Spithoven.

Leeftijd: 37 jaar
Functie: Lector Maatschappelijke Veiligheid bij Hogeschool Saxion én hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Veiligheid. Daarnaast is Remco hoofdredacteur van het Basisboek Integrale Veiligheid en is hij op dit moment bezig met het Verdiepingsboek Integrale Veiligheid.

Persoonlijk

Samen met mijn vrouw en twee kinderen woon ik in het midden van het land. In mijn vrije tijd sport ik graag, van kickboksen tot bodycombat. Ik houd me daarnaast ook graag bezig met abstracte kunst schilderen, ik drum en luister graag naar progressieve metal en post rock.

Waarom heb je gekozen voor de studie integrale veiligheid?

In eerste instantie heb ik me aangemeld voor de Rockacademie, hier ben ik door de eerste ronde gekomen maar niet door de tweede. Daarna ben ik me verder gaan oriënteren en uitgekomen op Integrale Veiligheidskunde. Dat bleek achteraf een goede keuze te zijn geweest. Een geluk bij een ongeluk.

Welke andere activiteiten heb je tijdens je studietijd gedaan?

Vanaf het eerste jaar ben ik bij het Korps  Nationale Reserve van de Koninklijke Landmacht terechtgekomen. Daar heb ik gedurende mijn hele studieperiode gewerkt. Soms draaide ik meer uren bij Defensie dan dat ik aan mijn studie besteedde. Simpelweg omdat ik het hier erg naar mijn zin had.

Hoe kijk je aan tegen loopbaanoriëntatie? Heb je tips?

Let the magic happen! Er zijn heel veel mensen die roepen: “dit heb ik altijd willen worden als ik oud ben”. Ik geloof daar niet in. Ik denk wel dat je dingen kunt doen die bij je passen, maar dat dit vooral moet ontwaren als je bezig bent. Kijk dus vooral naar wat je leuk vindt, ga het aan maar probeer het niet te veel van tevoren uit te stippelen of vast te zetten. Laat je verrassen, het werkveld is er breed genoeg voor.

Na mijn studie Integrale Veiligheidskunde…

Ben ik meteen met de premaster Bestuurskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam begonnen. Daarna heb ik de master Besturen van Veiligheid afgerond. Met mijn master thesis heb ik twee prijzen gewonnen. Eén voor het beste werk in Bestuurskunde, en eentje voor het beste Criminologische onderzoek in Nederland én België. Toen kwam de kans voorbij om te promoveren, waarna ik een proefschrift heb geschreven aan de Vrije Universiteit Amsterdam over veiligheidsbelevingen en hoe dat werkt. Daarna heb ik als hogeschoolhoofddocent gewerkt bij de Hogeschool Utrecht, verantwoordelijk voor het afstuderen en een onderzoekslijn gehad binnen het lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid. Vervolgens bekleedde ik mijn huidige positie namelijk lector Maatschappelijke Veiligheid bij Hogeschool Saxion, 

Mijn baan 

Ik doe wetenschappelijk onderzoek, altijd in dienst van en het liefst samen met professionals uit de praktijk. We werken samen aan oplossingen voor vraagstukken van vandaag en morgen. Een ander soort onderzoek dan het klassieke, wetenschappelijke onderzoek. Ik schrijf wel degelijk wetenschappelijke artikelen, ik publiceer internationaal en ik woon bijvoorbeeld ook Europese congressen bij. Ik geef lezingen en gastcolleges op verschillende universiteiten en hogescholen en bij de eigen minor Cyberweerbaarheid en Cybercriminaliteit van Hogeschool Saxion. 

Zo ziet mijn dag met werkzaamheden eruit

Vol, veel te vol, haha! Mijn dag bestaat uit veelal overleg met mijn team, gesprekken met de praktijk, vragen beantwoorden, meedenken, strategie bepalen, onderzoek doen, etc.

“Let the magic happen.”

Wat is de rol van je studie bij je huidige werkzaamheden?

De rode draad voor mij is multidisciplinair kijken en samenwerken. Ik kan absoluut niet binnen één specifieke discipline werkzaam zijn. Dat gaat voor mij niet. Het vakgebied is heel dynamisch, dat is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden. Een praktische blik en verdiepend te werk gaan.

Wat ik leer van mijn team en wat mijn team van mij leert

Wat ik leer van mijn team is vooral bij te blijven bij de ontwikkelingen in de samenleving. Doordat mijn team zo divers is, blijf ik veiligheid van verschillende kanten bekijken. Ik leer dus steeds meer complementariteit. Wat het team van mij leert, is denk ik, dat je met samenwerken, een dosis energie en verdieping een hele mooie bijdrage aan de samenleving kan leveren.

Welke trends zie je in Integrale Veiligheidskunde?

Ik vind dat de studie Integrale Veiligheidskunde steeds meer kleur bekent. Waar het voorheen iets met ‘veiligheid’ was, begint het nu steeds duidelijker te worden wat het profiel inhoudt. Het is een groot interactief geheel landelijk tussen de opleidingen en het werkveld. En studenten hebben echt iets te kiezen.

Over vijf jaar heb ik…

Is het leven weer gebeurd en doe ik nog steeds leuke dingen met onderzoek en onderwijs. Maar meer dan dat weet ik niet. Ik weet nog steeds niet wat ik wil worden als ik oud ben. Dus ook voor mij geldt: let the magic happen!