Geslaagd, wat nu?

Gefeliciteerd, je bent geslaagd voor je opleiding binnen integrale veiligheidskunde! Na al die jaren van hard werken is het eindelijk zover: je hebt je diploma behaald. Maar wat zijn de stappen die je logischerwijs na het afstuderen zet? In dit blog geven we je een checklist met handvatten om je carrière te vervolgen.

Praktische zaken regelen

Nu je je diploma op zak hebt, zijn er een aantal praktische zaken die je moet regelen. Zo moet je bijvoorbeeld je studenten-ov stopzetten en je uitschrijven bij Studielink.

Inschrijving beëindigen

Beëindig je inschrijving door een verzoek in te dienen via Studielink (maximale verwerkingstijd 1,5 maand). Als je je niet afmeldt, betaal je langer collegegeld. Let op: geef bij je verzoek aan dat je bent afgestudeerd en per welke datum je jouw inschrijving wilt beëindigen. De eerste mogelijkheid om je inschrijving te beëindigen is de laatste dag van de maand waarin je bent afgestudeerd. 

Studiefinanciering stopzetten

Als je studiefinanciering en/of een OV-kaart maandelijks ontvangt, zorg er dan voor dat je deze op tijd opzegt via MijnDUO

Digitaal uittreksel diploma

Vraag een gratis digitaal uittreksel van je diploma aan via MijnDUO. Dit exemplaar heeft dezelfde waarde als een gewaarmerkte kopie van je diploma. Let op: hiervoor heb je een BSN-nummer en een DigiD nodig.

Doorstuderen?

Als je na je studie verder wilt studeren, zijn er verschillende mogelijkheden. Heb je zojuist een mbo-opleiding binnen integrale veiligheid afgerond? Dan kun je ervoor kiezen om door te gaan met een bachelor hbo-opleiding integrale veiligheidskunde aan onder andere de volgende instituten: 

Je kunt ervoor kiezen om een hbo-bacheloropleiding te volgen, zoals Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht of Safety and Security Management Studies aan de Saxion Hogeschool. 

Indien je een hbo-opleiding diploma hebt behaald, kun je met een premaster doorstromen naar de masteropleidingen. Ook kun je ervoor kiezen om een masteropleiding te volgen aan een universiteit in Nederland, zoals Crisis and Security Management aan de Universiteit Leiden of Safety and Security Management aan de Universiteit Twente.

Tip: let op de deadlines van de inschrijfdata.

Werken?

Als je na je opleiding direct aan de slag wilt gaan, zijn er verschillende richtingen waarin je kunt gaan werken als integraal veiligheidskundige. Houd tevens onze LinkedIn-pagina in de gaten voor interessante (starters-)vacatures. Hieronder een aantal voorbeelden ter inspiratie:

Overheidsinstanties: Je kunt aan de slag bij overheidsorganisaties zoals gemeenten, provincies, politie, brandweer, ministeries of veiligheidsregio’s. Hier kun je betrokken zijn bij het ontwikkelen en implementeren van veiligheidsbeleid, het coördineren van hulpdiensten en het uitvoeren van risicoanalyses.

Advies- en consultancybureaus: Verschillende adviesbureaus richten zich op veiligheidsvraagstukken. Hier kun je als veiligheidskundige adviseren over het identificeren, beoordelen en beheersen van risico’s binnen organisaties. Je kunt betrokken zijn bij projecten op het gebied van crisismanagement, bedrijfscontinuïteit en veiligheidsaudits.

Bedrijven en industrie: Veel bedrijven hebben interne veiligheidsafdelingen waar je kunt werken als veiligheidscoördinator, veiligheidsadviseur of HSE-manager (gezondheid, veiligheid en milieu). Je bent verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer, het ontwikkelen van veiligheidsprotocollen en het trainen van medewerkers.

Non-profitorganisaties: Verschillende non-profitorganisaties richten zich op specifieke veiligheidskwesties, zoals milieubescherming, mensenrechten of rampenbestrijding. Hier kun je werken aan projecten die gericht zijn op het bevorderen van veiligheid en het beschermen van kwetsbare groepen.

Beveiligingsbedrijven: Je kunt ook aan de slag bij particuliere beveiligingsbedrijven, waar je verantwoordelijk bent voor het waarborgen van de veiligheid en beveiliging van gebouwen, evenementen of personen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van objectbeveiliging, evenementenbeveiliging of persoonsbeveiliging.

Sluit je aan bij Alumni Integrale Veiligheid

Graag nodigen we je uit om je aan te sluiten bij de Alumni Integrale Veiligheid. Blijf verbonden met mede-alumni en op de hoogte van ontwikkelingen binnen het vakgebied van integrale veiligheidskunde. Daarom attenderen we je op onze LinkedIn-pagina en uiteraard de website en biedt je boeiende netwerkmogelijkheden.