De baan van Sterre Remijn

Rubriek Integraal Veiligheidskundige

In de maandelijkse rubriek is er een IVK’er aan het woord. Hierin worden zijn of haar carrière, ambities en actuele thema’s binnen integrale veiligheid besproken. Dit keer is het de beurt aan Sterre Remijn.

Leeftijd: 27
Functie: Consultant Informatiebeveiliging

Persoonlijk

Ik ben een Zeeuwse-Brabander (zebra) die al bijna 10 jaar in Den Bosch woont. In 2020 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Integrale Veiligheidskunde in Den Bosch. En omdat ik altijd al geïnteresseerd ben geweest in de combinatie ICT en veiligheid was voor mij informatieveiligheid heel logisch.

Waarom heb je gekozen voor de studie Integrale Veiligheid?

Ik wilde bij de politie, maar dan vanuit het strategische denkwerk achter de schermen. Dus strategie, strafrecht en bestuurskunde vond ik allemaal interessant. Veiligheidskunde is zo heerlijk breed dat ik me in heel veel vakken en onderwerpen kon verdiepen om zo uiteindelijk dus bij informatieveiligheid uit te komen. 

Welke andere dingen heb je tijdens je studietijd gedaan?

Ik werkte in een computerwinkel waar ik computers bouwde, repareerde en verkocht. En ik heb een keer een meeloopdag bij een ME-opleiding gehad waar ik houten blokken op ME’ers mocht gooien alsof ik een relschopper was (heel cool; aanrader!).

Hoe kijk je aan tegen loopbaanoriëntatie? Heb je tips?

Omdat IVK zo breed is, was het lastig kiezen welke richting me leuk leek. Kijken naar welke kwaliteiten je hebt en wat je echt leuk vindt om te doen is wat mij betreft het belangrijkste. Voor mij was dat het vertalen van ICT en techniek naar risico’s en maatregelen en hiermee verbinding zoeken met andere vakgebieden (zoals rechten en bestuurskunde). Kijk ook naar welk type organisatie bij je past. Gaat je voorkeur uit naar een grote organisatie met veel verschillende teams en mensen? Of ga je liever voor een kleine organisatie waar je mee kunt helpen de organisatie vorm te geven?

Na mijn studie Integrale Veiligheid

In 2020 ben ik afgestudeerd en direct begonnen bij Cuccibu als Consultant Informatiebeveiliging. Ik wist toen nog niet zo goed wat dit precies inhield, maar ik kon mezelf al snel vinden in het consultant ‘zijn’ en leren over bijvoorbeeld de ISO 27001.

Mijn baan

Ik neem bij verschillende klanten een kijkje in de keuken; overheid, onderwijs, zorg en allerlei verschillende soorten bedrijven en organisaties. Aan mij de taak om advies te geven over hoe de organisatie veiliger met informatie om kan gaan. Vaak in de rol van CISO (Chief Information Security Officer). Hierbij mag ik risicogericht aan de slag om te kijken waar zich de meest gevoelige informatie en processen bevinden om daar vervolgens risico’s en aanbevolen maatregelen bij te benoemen. 

Zo ziet mijn dag met werkzaamheden eruit

Ik geef advies over risico’s en maatregelen met betrekking tot informatiebeveiliging. Dit doe ik vaak bij de klant in huis. Ik help altijd meerdere klanten tegelijk, de ene klant structureel voor bijvoorbeeld een dag per week voor minimaal een jaar en de andere klant op projectbasis met een einddatum.

“Het leukste vind ik om een kijkje te kunnen nemen in verschillende organisaties met allemaal een eigen cultuur en manier van werken.”

Wat is de rol van je studie bij je huidige werkzaamheden?

Risico-inventarisatie en beheersing is hetgeen ik het meeste gebruik in mijn dagelijkse werkzaamheden. Ik heb bij IVK echt goed geleerd om risico’s te signaleren en vervolgens passende maatregelen te bedenken.

Wat ik leer als de rol van manager zijnde

Op dit moment ben ik vooral aan het ontwikkelen in mijn mentor skills. Ik begeleid ook nieuwe medewerkers bij hun werk voor klanten en hierin heb ik heel andere sociale vaardigheden nodig dan bij mijn ‘normale’ werkzaamheden. Ik wil hierin graag groeien om zo anderen te helpen de beste versie van zichzelf als consultant Informatiebeveiliging te kunnen zijn. 

Welke trends zie je in Integrale Veiligheid?

Het is niet meer ‘zorgen dat we niet gehackt worden’, maar het is ‘wanneer worden we gehackt en wat dan?’ Zodoende is crisismanagement belangrijker dan ooit. 

Over vijf jaar heb ik…

Mijzelf ontwikkeld tot manager van een klein IB team in combinatie met het zijn van CISO bij verschillende klanten. Zo kan ik mijn mentor-/managervaardigheden verder ontwikkelen terwijl ik nog steeds dicht bij het vak blijf staan.